Meny Lukk

Ancestry.com «pensjonerer» FamilyTreeMaker

Denne uken slapp Ancestry.com bomben om at de vil kutte ut Family Tree Maker. Salget stopper nå  31.12.2015. Men, de vil fortsette support og, og alle funksjoner, inkl.TreeSync vil virke ut 2016.

Jeg tror ikke FamilyTreeMaker har så mange brukere i Norge, men noen er det. Men her i USA har de mange. I Englewood Genealogical Society bruker storparten av medlemmene FamilyTreeMaker, og de har faste brukermøter 2 ganger i måneden, ett for nybegynnere og ett for viderekommende.

Sjøl starta jeg faktisk min første slektsdatabase i FamilyTreeMaker, amerikansk versjon, og pakka så sånn ut:

prod_8965235025

Etter noen år valgte jeg å konvertere til Legacy, som så etter hvert fikk norsk drakt, takket være flere frivillige oversettere.

Nå er det sikkert mange grunner til at Ancestry legger ned FamilyTreeMaker. En av grunnene er innlysende, de ønsker å få enda flere abonnenter til å bruke Ancestry som sitt «slektsprogram». For amerikanere med mye slekt i USA noen generasjoner bakover, kan nok det å bruke Ancestry som «slektsprogram» være aktuelt, da det er en god kobling mellom kildene som ligger på Ancestry.com og inn i dataene man har liggende. En annen grunn, som kan anses som positiv, er at Ancestry.com da kan fokusere på det de har av nettbaserte produkter, både når det gjelder å få ut flere kilder og å forbedre sitt «nettbaserte slektsprogram». Men Ancestry gjør ikke noe de ikke tjener penger på – så det er nok tallet over de to strekene i bunn som er den viktigste grunnen til alt de gjør.

Det er litt trist at mangfoldet blant slektsprogrammer man kan kjøre lokalt på egen pc blir mindre. Det er ikke mer enn et drøyt år siden The Master Genealogist (Wholly Genes) som ble ansett som det mest komplette (og avanserte) slektsprogrammet, ikke lenger ble solgt og supportert. (Legacy lovet her en smertefri overgang, men vet ikke om den ennå er klar….)

At nå en av de store, altså FamilyTreeMaker går inn, vil gjøre noe særlig med det amerikanske markedet. Jeg håper og tror at mange av brukerne blir så «forbannet»,  at de faktisk satser på et annet lokalt program,  at de ikke går helt og fullt inn for Ancestry sitt nettbaserte. Allerede nå ser vi det er en del som kommer inn på Facebook-sidene for Legacy og andre programmer for å få vite om overgang til disse. (og ja, mange er forbannet – se kommentarene i Ancestrys blogg, lenke nederst i innlegget).

Legacy har grepet sjansen med begge hender (link til Legacy) og har lagt ut på sin nyhetsside litt om overgang til Legacy – og selvsagt – link til sin gratisversjon, og bruksanvisning til hvordan man kan gå over.

Nå skjer ting veldig fort i «dataverden» – og om noen få år er det vel lite som ligger lokalt på egen pc. Så vi får se, kanskje det blir som min gode venn Thomas McEntee sier:

«The demise of Family Tree Maker is just the start of the trend in the genealogy market. However, I predict that programs such as RootsMagic and Legacy Family Tree will be on the market for at least another five years»

Les hva Thomas sier i bloggen sin om dette i dag. (link til Thomas McEntee sin blog)

Jaja – sånn er det vel – om noen år er det kun de aller største som sitter igjen, Ancestry og MyHeritage som onlinebaserte tjenester i tillegg til Familysearch sitt FamilyTree, og jeg sitter og lurker på min lokale pc og gode gamle Legacy.

Nyheten fra Ancestry selv kan leses her (link til Ancestry.com sin blog)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.