Meny Lukk

Digitalarkivet, kirkebøker og lenker

Et stadig tilbakevendende tema, dette å ta vare på, eller dele, lenker til skannet materiale på Digitalarkivet.

Både på Slektsforum og slektsgrupper på Facebook, blir det delt lenker til kirkebøker og annet materiale for å få hjelp, eller gi hjelp. Og man tar vare på lenker i eget slektsprogram, for enklere gjenfinning senere.

Husk at lenken som finnes oppe i adresselinjen i nettleseren blir ubrukelig i løpet av 15-20 minutter i det «gamle» systemet.

I det nye systemet vil denne lenken (altså fra nettleserens adresselinje) stort sett også «virke», men dersom det skjer en endring i selve det skannede materialet (en side tas ut eller flyttes, en manglende side blir satt inn – mye kan skje i en digital verden) – vil ikke lenken gå til den siden du opprinnelig hadde tenkt å ta vare på, og du må kanskje lete på nytt. Derfor, bruk de anbefalte lenkene/ID’ene nedenfor.

2015-12-13_17-46-53
Ikke optimalt å lagre denne lenken i fra det «nye» lesesystemet for Kirkebøker
2015-12-13_17-50-32
Ubrukelig lenke i «gamle» lesesystemet for Kirkebøker

Lenkene du kan dele, eller ta vare på i f.eks. slektsprogram er disse:

2015-12-13_16-50-23
I det «gamle» systemet bruker vi PERMANENT SIDELENKE
2015-12-13_16-52-03
I det nye systemet bruker vi BRUKSLENKE for sidevisning, Ikke bruk permanent bildelenke, da den ikke viser hvilken kilde du faktisk har på skjermen.

I det nye systemet har de valgt å bruke bilde-id – en unik id for hvert bilde.

Dette nummeret finner vi igjen i brukslenken, https://media.digitalerkivet.no/BILDEID f.eks. https://media.digitalarkivet.no/kb20060830010449 – dette unike nr. kan du også bruke slik:

Om man skulle ha lagret permanent bildelenke – som ser slik ut i «det gamle»:
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061006020129.jpg
kan man også klippe ut bildeID  fra denne (siste del av lenka, altså kb20061006020129 ), og på den måten komme tilbake til brukslenke, og inn i den kirkeboksiden du ønsker.

Linken https://media.digitalarkivet.no/ gir deg dette skjermbildet:

2015-12-13_17-58-06
Legg inn BILDE-ID f.eks. kb20060830010449 i feltet ved pilen, og du kommer rett inn til den unike kirkeboksiden.

4 kommentarer

 1. Rolf B. Holte

  Synes ikke at grunnen til å bruke permanent sidelenke, istedet for bildelenke er grunngitt. Begge lenker vil kunne forsvinne. Det er ingen garanti for noe som helst. hverken bilde eller sidelenke. Begge avhenger av at Digitalarkivet er en tjeneste som er i drift. Men…

  Forskjellen er at bildelenken peker til ett objekt som er ett bilde på en fysisk plass på en server, men sidelenken peker til en side gitt av ett (data)system. Sistnevnte kan i utgangspunktet forandres uten man merker forskjell, tilgang til data gis sålenge henvendelse gir mening. Siden en sidehenvendelse tolkes, kan underliggende struktur endres uten at brukere (oss) merker forskjell.

  Permanent bildelenke peker til ett objekt som har en fastlåst adresse, og man kan ikke gjøre større forandringer uten at det får konsekvenser.

  Bestandigheten avgjøres ikke av tid (15-20 min), men måten man aksesserer data på.

  Kort fortalt:
  Permanent sidelenke tåler forandringer
  Permanent bildelenker tåler ikke forandringer

  • Kristian Hunskaar

   Permanentheten avhenger selvsagt av at teknologien ikke endrer seg (det er vel naivt å tro at world wide web ikke vil bli utkonkurrert av noe bedre i framtida) og at tjenesten er i drift. Nå er det neppe grunn til å frykte at Digitalarkivet vil forsvinne i overskuelig framtid, men man vet aldri.

   Som det pekes på, er en peker til et objekt (her: et digitalt bilde) det eneste virkelige permanente. (Sidelenkene i Digitalarkivet er også permanente, men bare under den forutsetning at vi ikke endrer visse egenskaper i databasetabellene.) Filnavnene i Digitalarkivet er unike, og en peker til ei fil (et filnavn) skal i prinsippet alltid gi samme output.

   Fordelen med det nye systemet, er at «brukslenke for sidevisning» er sidelenke og bildelenke i ett. «Brukslenke for sidevisning» er i bunn og grunn et filnavn (til et bilde) som blir sendt inn i systemet, systemet sjekker hvor i databasen bildet er registrert *akkurat nå*, og så blir brukeren omdirigert til den konteksten bildet står i *akkurat nå*.

   Men som jeg alltid sier: Lenker er vel og bra, og ikke minst nyttig for raskt å kunne gjøre oppslagene på nytt, men notér for all del også arkivreferansen. Alltid.

 2. LailaNC

  Grunnen til at jeg sier at man ikke skal bruke permanent BILDElenke er rett og slett fordi når man går inn på den, så ser man ikke hvilken kirkebok man er inne i – jeg går ikke inn i det tekniske her, men inn i bruken. Du er datamann, jeg er slektsforsker. Jeg henvender meg til slektsforskeren ikke til datamannen.

 3. LailaNC

  Helt enig med deg i det du sier, Kristian,
  Sitat: «Men som jeg alltid sier: Lenker er vel og bra, og ikke minst nyttig for raskt å kunne gjøre oppslagene på nytt, men notér for all del også arkivreferansen. Alltid.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.