Meny Lukk

Rootstech – på vei!

Da er jeg på vei til Salt Lake City. For å puste og leve slektsforskning i 10 dager. Nå lever jeg vel egentlig slektsforskning til daglig og, men da er det mer på egenhånd. Og litt med noen utvalgte gode venner. Nå skal jeg leve slektsforskning sammen med mange andre. I mange dager!

Av forskjellige grunner er reiseruta litt utradisjonell, jeg har først en natt i mitt kjære Florida (men i Fort Lauderdale) før jeg vender nesa nord og vestover.

Først  Rootstech.
Som i fjor hadde over 28.500 registrerte besøkende. I år er det lovet 30.000 på lørdag (family day) mulig jeg har funnet på noe annet den dagen…) Hundrevis av foredrag. Hundrevis av utstillere. Alt om Slektsforskning. Mest om teknologi som kan brukes til slektsforskning. Men også bøker. Dingser, datamaskiner, programmer både til slektsforskningen og til administrasjonen av data og organisering av papirer og saker og ting, til og med smykker. Og dubbeditter. Eller heter det dibbedutter?

Vi har ikke noe i Europa som virkelig kan sammenlignes med Rootstech. Joda. ”Who do you think you are – LIVE” men etter det jeg har hørt andre si, handler den (selvsagt) mye om Storbritannia. Jeg håper jeg etter hvert får anledning til å dra dit og, vi får se hva fremtiden bringer. Rootstech handler selvsagt om USA og slektsforskning i USA. Men også i resten av verden. Og – vi har jo alle en onkel i Amerika. (om enn ikke et syskjenbån på Gjøvik, og i hvertfall ikke ei bestemor i Orkdal).

Rootstech handler om – akkurat – ”Roots” – Tech”. De store programleverandørene er der, lanserer nye versjoner, eller helt nye programmer. I år går ryktene om Legacy FamilyTree v.9.0 – så får vi se om det skjer… det blir spennende. Jeg håper bare ikke de lanserer for å lansere, men har et ferdig produkt å levere. Og… er det oversatt til norsk?  Kanskje RootsMagic greier å få på plass sin synkronisering mot Ancestry sitt family tree? Spennende ting i gjerde. Hva lanserer MyHeritage? Og hva lanserer Ancestry? De kommer alltid med en eller annen nyvinning til Rootstech!

innholdet i fjorårets Rootstech-bag

Hvert år (jeg mener dette må være Rootstech nummer 5 eller 6, er det stor konkurranse mellom nykommere på ”app”-markedet, noe som blir behørig presentert, og premiert.  I tillegg er det ”Innovator Summit” på onsdag, som  virkelig trekker de som er interessert i teknologien og nyhetene. Siden jeg aldri har vært på denne onsdagen, så har jeg ikke satt meg inn i om den er for oss, jeg har inntrykk av at den er for de litt mer tekniske.

I år har jeg tenkt å få med meg så mye om DNA og slektsforskning som mulig. Jeg har meldt meg på et kurs-foredrag, i tillegg til å at jeg har satt opp flere DNA-foredrag i Rootstech-appen som jeg har lyst til å se på.  CeCe Moore skal være ”keynote” – hovedforedragsholder på en av morgen-sesjonene, et foredrag jeg skal få med meg. Jeg skal bruke litt tid på å sette opp en slags timeplan, da det er en del DNA-foredrag jeg skal få med meg. Det er flere hundre foredrag, og det er ikke helt enkelt å få oversikt over hvilke jeg virkelig vil ha med meg, men jeg har tenkt å bruke tirsdag kveld på hotellet i FtLauderdale på å gå litt gjennom listen. En utrolig fin greie med ”Rootstech-appen” er at man kan laste ned hand-outs og forberede seg litt, og man har noe å notere på, enten digitalt eller i papirformat om man ønsker å skrive ut.

Jeg må selvsagt også få med meg det Thomas MacEntee og D.Joshua Taylor har tenkt å komme med.  Alltid interessant å høre på dem, og de er så drevne og har forberedt både morsomme og interessante foredrag. I hvertfall Thomas’ sitt ene foredrag skal streames, så da trenger jeg ikke se det direkte. Mange av foredragene blir lagt ut på www.rootstech.org senere, noe jeg drar nytte av. Et annet foredrag jeg har lyst til å få med meg er The Legal Genealogist Judy Russell sine foredrag – jeg hadde planer om å høre på henne i Pennsylvania i November, men det ble aldri noe av. I tillegg skal jeg igjen oppsøke standen til Board of Certification of Genealogists, og få med litt info. Jeg er nå klar for å starte jobben med å bli sertifisert.

En god norsk Slektsforskervenn FinnK har vært i USA i flere uker allerede, først i Salt Lake City, så i Minneapolis, så tilbake i SLC, han skal holde flere foredrag om slektsforskning i våre nordiske land. Jeg kommer dog ikke til å oppta en plass i salen hans, da jeg mener at amerikanerne bør få den plassen, men det skal bli veldig hyggelig å møte kloke og hyggelige Finn igjen. Jeg vet også at han skal holde foredrag for oss i uka etter Rootstech, og da skal jeg suge til meg av kunnskapen hans som en tørr svamp i en vanndam!

Norwegian Lagweek

Fra Lag Week 2015


For, etter Rootstech blir det Norwegian Lagweek. Arrangert av Fellesrådet for Bygdelagene i Amerika. En paraplyorganisasjon for lag som Trønder-laget, Hadelanslag, Solørlag, Romerikslag…  Denne uka – som inneholder både foredrag og masse tid til egen slektsforskning i Family History Library (”Mekka”!) I år er det rekord-oppslutning, noe som kan ha med at Fellesrådet hadde 150-års jubileum og stort ”Centennial”-arrangement.  Jeg skal vie en egen post til disse lagene senere.

Gruppen i år er altså rekordstor, etter det koordinator Marilyn har fortalt teller vi 25 personer i år. Jeg er den eneste norske som er med hele uka, men tidligere nevnte Finn vil være med oss de par første dagene. Det er bare så moro å være med og hjelpe, ”break down brick walls” – i fjor ble det 2 vanskelige som ble løst av meg, kanskje Finn og jeg greier å hjelpe til med noen i år også?

Salt Lake City er en fantastisk by i seg selv, uten Rootstech og alle slektsforskerne som besøker byen den helgen. Området der jeg holder til, er jo rundt Family History Library, og selve Tempelet og Joseph Smith building og Temple Square. Vakkert, rent og ryddig, stille og smilende mennesker (mormonere) over alt. Og hjemløse. Mange hjemløse. Rart i grunnen, da det er kaldt. Men – etter det jeg fikk vite fra en taxi-sjåfør så får faktisk hjemløse gratis helsehjelp i Salt Lake City (eller kanskje i Utah). Noen av de jeg ser rundt Temple Square har jeg sett der i flere år.

Spennende dager i Salt Lake City! Jeg gleder meg!

(linker og bilder vil bli lagt til senere, elendig nett på hotellet her!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.