Meny Lukk

Historielagene i Norge – noe for slektsforskeren?

Det finnes historielag i de fleste kommuner i Norge. Noen historielag er store og driver en systematisk innsamling av informasjon og bilder, de presenterer sine funn i bøker, tidskrifter og i museer, noen lag har pusset opp bygninger og gårder hvor de senere har møter og treff, og noen lag er små med enkelte møter i ny og ne. Altså en stor spredning i størrelse og virke.

Historielagene er et flott tillegg til kirkebøker og andre kilder for slektsforskeren. Mange slektsforskere tenker ikke på dette, at det i historielagene sitter folk med enorm lokalkunnskap, ofte har de i medlemsmassen eldre som har stor interesse av å både samle inn og formidle, noen historielag har medlemsblader hvor man kan få historier presentert eller man kan selv kanskje skrive artikler og få disse gitt ut? Mange historielag har også store arkiver over hva som har skjedd i kommunen eller bygda opp gjennom. De har ofte tatt vare på sine tidsskrifter tilbake til «starten», noen har til og med skannet disse og lagt dem på nett!

Mange historielag besitter enorm lokalkunnskap, også om gårder i sin bygd, om bygninger, spesielle hendelser gjennom tidene, skole, post og bankvirke, skred, branner, nye byggeprosjekter, ny industri som kom til bygda eller industri som ble borte, familier som satte spor etter seg…. altså en skattkiste for slektsforskeren!

Et par steder å lete etter om det er historielag i «ditt» område, er hos Landslaget for Lokalhistorie og under «Medlem» finner du oversikt over medlemslagene fylkesvis.I tillegg finnes «Fellesrådet for historielagene i Oslo» hvor en del av Oslo-lagene er organisert.

Utfordringen er at det er ikke alle lagene som er listet i disse oversiktene over. Finner du ikke ut om det er et lokalt historielag der du leter, prøv en telefon til kulturkontoret i kommunen, de har som regel god oversikt over hva som skjer! Det er også en god mulighet å finne «ditt» lag på www.google.com

Jeg har vært medlem i flere historielag oppgjennom, og postkassa mi blir fylt med både Skytilen (Romerike Historielag) og Mer gammelt enn nytt (Vålerenga Historielag) – i tillegg til at jeg er av-og-på-medlem i RIngerike slektshistorielag når jeg er aktiv i egen slektsforskning.

Så altså: kontakt historielaget der du forsker slekt om du vil ha mer kjøtt på beinet! De kan til og med besitte bilder av din slekt, din slekts gård, kirken, bygda, arbeidsplassen….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.