Meny Lukk

De lokale bygdeboksamlingene…. (i egen hule)

en del av egen bok-samling

Nasjonalbiblioteket sørger nå for at en mengde bygdebøker blir digitalisert og tilgjengeliggjort for «almuen» . Og, Nasjonalbiblioteket jobber for tiden med nytt brukergrensesnitt, ny søkemotor, og nye visningsprogrammer. Vi hadde gleden av å få en demonstrasjon av dette på Tillitsvalgtkonferansen til Slekt og Data i helgen, og det vi fikk se, gjorde meg optimistisk.

Men jeg er fremdeles litt u-digital, og det er fortsatt mengder av bygdebøker som ikke ligger tilgjengelig på nb.no. Jeg hører stadig at det er ikke alle som liker å kun ha bygdebøkene «online» – det er noe med det å bla frem og tilbake, lese og sammenstille opplysninger i bøkene og andre dokumenter og notater. Og jeg er nok fremdeles litt «der». Men – det å kunne søke gjennom bygdeboka på nett, for så å kunne bla i den fysiske boka, da føler jeg at jeg slår 2 fluer i en smekk. Så jeg har mye bygdebøker i hylla fra mine kjerne-områder som også finnes digitalt. Og kommer til å komplettere etter hvert som jeg finner bøker til salgs til vettuge priser.

De fysiske bygdebøkene er tilgjengelige på bibliotekene, og jeg har skrevet om dette tiglligere her.

Men – jeg vet det er flere enn meg som altså ønsker å ha bøker i egen hylle, om det er mulig, og økonomien tillater. En bør sjekke litt rundt før en kjøper, da prisene kan variere voldsomt (jeg snakker da om priser på brukte bøker). I tillegg kan det faktisk være at den bygdeboka du finner fra ditt område på et antikvariat, er tilgjengelig ny! Sjekk med kulturkontoret/historielaget i den bygda du er interessert i.

  • Først av alt, sjekk om bøkene du trenger/ønsker deg er til salgs nye og ubrukte lokalt. Kulturkontoret, historielaget eller biblioteket kan være steder å starte. Men, om dette ikke går, alt er utsolgt, kan noen av disse stedene være saliggjørende:
  • De forskjellige antikvariatene selvsagt stedet å oppsøke. Mange av de største (og dyreste) er knyttet til Antikvariat.net.  Men, mangebruktbokhandlere/antikvariater er ikke tilknyttet denne søkemotoren, sjekk gule sider.
  • Et annet sted det kan være lurt å sjekke, er Finn.no Dagens søk på Finn.no på Bygdebøker ga meg treff på 70 bøker
  • QXL.no har også ofte bygdebøker for salg,
  • Ebay.com kan en også være heldig å finne bygdebøker, men dette er jo en amerikansk side (jeg fikk ikke noe treff i dag)
  • Slekt og Data sitt Slektsforum har et forum hvor man kan selge/kjøpe slektsrelaterte produkter og bøker, dette forumet kan du se her: Du må logge deg inn for å kunne poste noe og se hvem som selger/kjøper, innlogging kan du få som gjest eller medlem i Slekt og Data. (gjester har gratis adgang, men det anbefales at du etter hvert blir medlem om du bruker nettsidene og fora fra Slekt og Data).
  • Husk også at loppemarkedene bugner av godbiter, det er mange som ikke vet hva de sender på «loppis»!

God bygdebok!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.