Meny Lukk

Legacy har latt seg kjøpe… mine tanker om dette er…

Slektsforskerverden fikk et aldri så lite sjokk for et par dager siden. Vi våknet opp til nyheten om at MyHeritage har kjøpt Legacy FamilyTree og Legacy FamilyTree Webinars.

Geoff Rasmussen og meg under Rootstech 2017 – foto: Meg

MyHeritage som firma blir av mange i vår sfære sett på som en stor stygg ulv (dårlig gjort mot ulven), pengemaskin uten samvittighet, uten empati for oss kundene, og spreder av «slektsvirus» i stor skala. Jeg har mine tanker sjøl om MyHeritage, jeg har vært i kontakt med dem tidligere og mottatt elendig kundeservice. Brukere av nettstedet «tok livet av» Liv. I tillegg er nettstedet deres uoversiktlig når det gjelder å finne ut hvor mye de forskjellige produktene deres koster. (Ja jeg betaler faktisk for et data-abonnement, da de har en god del unike kilder som er nyttige). Geoff Rasmussen sa dette på Legacy User Group angående MyHeritage:

«They have also commented that they recognize they have some fences to mend as a result of past customer support experiences, and they look forward to giving you, our customers, the same courteous and responsive support that you have come to expect from Legacy» (sitat Geoff Rasmussen)

Noen har fått paranoia, tror at Legacy-basen nå ikke en gang er trygg på egen pc, noen er redd for at MyHeritage vil stjele databasene man har lastet opp til Legacy Cloud (Jeg har sjøl valgt å slette en database jeg har lagt der, men det er faktisk like mye at den basen ikke burde ut av huset her i det hele tatt). Noen tror at ved å bruke tips-funksjonen mot MyHeritage som ligger i Legacy 9 gjør at MyHeritage legger Legacy-dataene våre inn i sine MyHeritage-data. Geoff sier om dette:

«They mentioned that Legacy is independent software that users can use forever without any ties to MyHeritage. It (Legacy 9) has matching with MyHeritage, FindMyPast, FamilySearch, and GenealogyBank but the tree is not nor will it ever be transferred to these services through this matching feature». (sitat Geoff Rasmussen)

Michelle Simmons Lewis sier på Legacy User Group i dag ang. Legacy Cloud:
«We have received several emails this morning from people worried about their Legacy Cloud backups. We have no access to your backups and neither does MyHeritage. We provide the cloud storage as a free service with no hidden agenda to copy your data». (sitat Michelle Simmons Lewis fra Legacy staff)

Jeg velger å ligge på været, dersom det viser seg at neste versjon, altså Legacy 10, ikke lar meg styre databasen min sjøl, ja da fortsetter jeg bare med Legacy 9 som om intet har skjedd. Geoff Rasmussen kom også ut og sa følgende angående synkronisering med MyHeritage:

 «When Legacy 10 comes out in the future, the tree sync to MyHeritage will be completely optional and will require very active opt in and sign up by users, so can easily be ignored and not used. It will never happen for any user not actively interested in it.» (sitat Geoff Rasmussen)

Det som altså plager meg i forhold til dette, er at nå blir det enda en kommersiell aktør mindre i slektsforskerverden. Ancestry og MyHeritage er snart enerådende.  Giganten fra Salt Lake City, Familysearch, er fremdeles der ute, og de er jo ikke egentlig en kommersiell aktør. Jeg har ikke noe problem  med å betale for meg, men med færre aktører blir det etter hvert færre tilbud, og prisene kan skrus opp.

Men altså, her i huset er det ikke antydning til panikk, Legacy 9 vil være mitt program for egen og andres slekt så lenge jeg får lov til å holde den på egen pc. Og – jeg fortsetter å legge min private base opp på Legacy Cloud.

2 kommentarer

  1. Erling

    Heller ingen panikk her. Men, eg vil tru at Legacy slik vi kjenner det vil vere historie innan 3 år. Framtida for reine desktop program som Legacy er, er uansett ikkje særleg lys. Eg trur nok at Legacy måtte inngå eit partnerskap om dei i det heile vil halde fram i marknaden.

    Så får vi berre håpe at vi også i framtida har kontroll med slektsdata våre og sjølve kan bestemme over dei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.