Meny Lukk

«Enda nyere» Digitalarkivet – til glede og besvær? Del 2

Veldig mange nettsteder vi forholder oss til, ber om innlogging eller vil på en eller annen måte vite hvem som har vært innom. Men hvorfor vil Digitalarkivet.no at vi skal logge oss inn? Hva er fordelene? En ting er Digitalarkivets brukerforum, men hva med selve Digitalarkivet?

figur 1: Innloggings-link ligger oppe til høyre, om du ikke har registrert deg, bør du gjøre det ved å opprette en «konto». Dette er gratis og ufarlig, Digitalarkivet.no sender ikke ut «spam» osv til din epostadresse.

 

Hva er så fordelene ved å være innlogget på Digitalarkivet.no?

Fordelene er flere. I dette innlegget nevner jeg den synlige kirkebokreferansen,

Når du jobber med de skannede kirkebøkene, ser kanskje kirkebok-referansen slik ut: (den du ser øverst på skjermen din). Nå er det helt spesielt det som er lagt ut fra Statsarkivet i Trondheim, der er ikke kirkesokn tatt med i referansen, kun fylket. De fleste andre statsarkiv har tatt med i hvertfall kirkesokn i sin referanse øverst i skjermbildet.

figur 2 – kirkebokinformasjonen gir ikke informasjon om hvilken kirke vi jobber med.

Ved å klikke på «info»-ikonet til høyre (markert i figur 2) – får du opp hvilken kirkesokn og kirkebok du er i, men referansen oppe i skjermbildet forteller kun at dette er fra Statsarkivet i Trondheim, og at det er kirkebok fra Sør-Trøndelag. I tillegg arkivkode og Ministerialbok-nr. og tidsperiode. Men ikke at dette er en bok fra Domkirken i Trondheim! Det må du altså ut til høyre i Kildeinformasjonsboksen for å se.

Dette er altså det du ser om du IKKE er innlogget.

Logg inn, og gå til den samme kirkeboken: Eksemplet i figur 2, 3 og 4 er hentet her:
https://media.digitalarkivet.no/kb20070920670113

Etter at du har logget inn, og du klikker på … «mer» ikonet til høyre,

figur 3: finn «mer» under «…»
figur 4 – under «Annet» kan vi velge å vise kildeinformasjon som i de gamle visningsprogrammene.

Når jeg går ut av Digitalarkivet, og så kommer tilbake en annen dag og logger meg inn, så huskes denne innstillingen, og  kirkebok-informasjonen kommer opp med henvisning til hvilken kirke jeg jobber med, helt automagisk.

Andre Statsarkiv har registrert kirkebokinformasjonen f.eks. slik:
Uten innlogging:  SAKO, Horten kirkebøker, G/Ga/L0003: Klokkerbok nr. 4, 1878-1887
Med innlogging: Vestfold fylke, Horten i Horten, Klokkerbok nr. 4 (1878-1887)

Uten innloggingSAO, Gjerdrum prestekontor Kirkebøker, G/Gb/L0001: Klokkerbok nr. II 1, 1901-1944
Med innlogging: 
 Akershus fylke, Heni i Gjerdrum, Klokkerbok nr. II 1 (1901-1944)

Jeg synes i hvertfall visningen av informasjonen når jeg er innlogget gir mye mer mening.

Kilder: Digitalarkivet.no, Finn Karlsen i samtaler i Umeå. (fkarlsen.net)

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.