Meny Lukk

Familysearch til glede og besvær! (men mest til stor glede).

Familysearch.org (FS) er verdens største gratis nettsted for slektsforskere. Her finner man enorme mengder med ressurser fra hele verden. Både «bla-bare» og søkbare. Det søkbare indeksert av mennesker fra alle halvdeler av verden. Det aller meste (av det indekserte materialet) er veldig bra, noe utrolig lite bra. For å si det diplomatisk. Men alt gir tips om hva man kan finne og for det meste også hvor det kan finnes.

Jeg bruker FS daglig, og mange ganger hver dag. Jeg har faktisk brukt FamilySearch siden de hadde sine soundex-indekser på mikrofilm, og senere sine Vital Record Indexes på hauger av CDer. Dette har jammen kosta kroner oppgjennom….

Nå bruker jeg FS særlig til å søke i norske indekserte kirkebøker, for å finne hele søskenflokker i familier som flyttet mye, vielser til personer som ikke er der de naturlig bør være, og nå har også en del dødsfall/begravelser blitt indeksert fra de norske kirkebøkene.  Mye Oslo-materiale er indeksert. Noe som er veldig nyttig for oss som jobber mye med hovedstadens innbyggere. Særlig interessant er at de har indeksert Rikshospitalets kirkebøker opp til slutten av 1800-tallet. Jeg digger Familysearch!  Min mening er at dette er en helt fantastisk ressurs. Men man må selvsagt, som alt annet man finner, dobbeltsjekke  med originalene.

Oslo-materiale har jeg skrevet om tidligere, og dette skal jeg også repetere litt om senere, hvordan man kan finne ut hvilken kirke eller kirkesokn en dåp eller vielse ble utført, når Familysearch sier «Oslo, Norway»….

Jeg vil i dette innlegget trekke frem et par rariteter jeg ikke helt forstår hvordan har skjedd, og som ikke er udelt positive for FS og det de ønsker at vi skal finne. Dette gjelder altså indeksert materiale fra norske kirkebøker – indeksert etter de gamle mikrofilmene.

Her er raritet nummer 1:

Dersom jeg går inn på selve hendelsen, får jeg opp film-nummeret. Og det filmnummeret inneholder kun 3 prestegjeld i Finnmark, nemlig Alta, Karasjok og Lebesby i Finnmark. Men, disse barna er ikke døpt i «Finnmark» men i Østfold, og er alle å finne i kirkebok for det prestegjeldet de hører hjemme.

Raritet nummer 2:

disse barna ser da vitterlig ut som om de er født på Statsarkivet i Oslo. Heldigvis stemmer filmnummeret med at dette gjelder kirkebøker for Kristiansand, Men jeg lurer jo på hvorfor Kristiansand er koblet med Statsarkivet i Oslo. Jeg har ikke spurt, men kommer nok til å gjøre det neste gang jeg snakker med noen fra Familysearch.

Dette er bare to av flere litt snåle ting man kan komme over. Men – man skal altså huske på – dette er et nettsted med hundrevis av millioner av indekserte «records» – så noe må man nok regne med. Det viktige er at man selv sjekker med original. Og i Norge er jo det en enkel sak, så lenge man vet hvor man skal lete.

Jeg kommer til å skrive litt om Familysearch fremover, men da kun om bruk, søk, kilder osv.

God slektsforskersommer!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.