Meny Lukk

Norske folketellinger på MyHeritage og Ancestry!

Det har i det stille vært et samarbeide mellom MyHeritage, Ancestry (og Familysearch) og Arkivverket. Jeg var i møter med Riksarkivet for noen år siden og det var allerede da snakk om samarbeide med de «tre store» i slektsforskerverden når det gjaldt transkribering og utlegging av kildemateriale.

For et par dager siden ble et resultat av dette samarbeidet offentliggjort. Folketellingene 1891, 1900 og 1910 er, i tillegg til på Digitalarkivet (gratis) nå også tilgjengelig hos MyHeritage og Ancestry (begge betalingstjenester). Diskusjonene har gått høyt på forskjellige grupper/sider på Facebook om saken, både sett med positive og negative briller. Mine briller er positive, særlig med tanke på at det er direkte kobling mellom person/original i 1900-tellingen hos MyHeritage/Ancestry. (Koblingen finnes allerede i Digitalarkivet på 1891-tellingsmaterialet), og siden jeg abonnerer på både MyHeritage og Ancestry allerede.

Fra Arkivverket sies det at de har sendt materialet til MyHeritage og Ancestry, så det som er transkribert, skal være som det er på Digitalarkivet. Allikevel har noe skjedd. MyHeritage har gjort bearbeidelser i materialet, og i denne prosessen  har det skjedd feil. Feilen som foreløpig er rapportert, er personer registrert i 1910-tellingen med fødested Kristiansund, Møre og Romsdal – har fått endret fødested til Kristiansand, Vest-Agder. Dette er en feil jeg håper de retter kjapt, da det i 1910-tellingen ikke er noen kobling til originaler, slik at bruker ikke får sett hva som er riktig.

Skjermdumper fra Digitalarkivet.no og Myheritage.com (klikk på bildet for å se større utgave)

 

Men – når dette er sagt, at det har skjedd feil hos MyHeritage når det gjelder overføringen av data (evt. at de har bearbeidet dataene), dette er korrekt hos Ancestry.com. Feilen er meldt til MyHeritage, og håpet er jo at de tar seg tid til å korrigere denne store feilen ganske umiddelbart.

En annen diskusjon som har pågått, er om det er verdt å måtte betale hos Ancestry/MyHeritage for noe som er gratis hos Digitalarkivet. Det er det selvsagt egentlig ikke, isolert sett. Det er selvsagt ingen som betaler for noe som er gratis om de ikke har abonnement på MyHeritage/Ancestry.  Det er veldig mange som allerede abonnerer på Myheritage og/eller Ancestry, og har slektstreet sitt der. Da er det et pluss at de kan finne tellingsmaterialet her også, og kan legge linker rett inn i sine data. I tillegg er det særlig amerikanere som abonnerer på Ancestry som nå får en enklere tilgang til norske tellinger. Man må jo selvsagt være sikker på at den personen man koblier til er korrekt, men dette er en helt annen diskusjon.

Dette er foreløpig forskjellen på 1900-tellingen fra Digitalarkivet, MyHeritage og Ancestry:

ingen direkte kobling mellom transkribert materiale og original hos Digitalarkivet, mens dette er tilgjengelig hos de to andre. 1910-tellingen ble vel aldri mikrofilmet, så denne er heller ikke skannet, og derfor er ikke originaler tilgjengelig hos hverken DA, MH eller Ancestry).

Min oldefar Thorbjørn Larsen (som byttet navn til Normann) i de tre forskjellige versjonene av 1900-tellingen:

  1. Digitalarkivet – uten direkte inngang til original:
Skjermdump fra digitalarkivet.no https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037038000831

 

2. MyHeritage – med direkte inngang til original (men man må ha abonnement for å få tilgangen!)

2. Skjermdump fra MyHeritage.com

 

3. Ancestry.com – også med direkte inngang til original (her må man også ha abonnement):

Skjermdump fra ancestry.com

 

Så foreløpig er faktisk MyHeritage og Ancestry et bedre alternativ, om man altså allerede abonnerer på tjenesten, enn gratisversjonen hos Digitalarkivet. (Om man da ser bort fra at MyHeritage har flyttet Kristiansund til Kristiansand… og kanskje andre rariteter).

Hos meg er konklusjonen klar, så lenge Digitalarkivet ikke har direkte inngang til original for 1900-tellingen vil MyHeritage/Ancestry være mitt valg for søk. (Men jeg håper og tror at DA vil koble direkte på 1900-tellingen også, noe som er meldt skal skje ganske snart).

Kilder:
MyHeritage.com, Ancestry.com, Digitalarkivet.no
(og Renathe-Johanne Wågenes sine kommentarer som privatperson, men med direkte innsikt hos Digitalarkivet på Facebookgruppen «Vi som driver slektsforskning»)

2 kommentarer

  1. Tilbakeping:Norske folketellinger på MyHeritage og Ancestry! - Slekt1

  2. Vigdis Hamnaker

    MyHeritage holder til i Israel, dvs. samme land med verdens beste etterrettning. Får håpe norske myndigheter er litt mindre naive når de nå inngår dette samarbeidet og at ikke alt deles selv om det loves sensurering. Den gjengse bruker deler imidlertid alt i fra pass, fødselspapirer, dna-tester osv fra nålevende med dette israelske verktøyet. At det er tilslørt for andre vanlige brukere har ingen argumentverdi så lenge tilbyder har en direkte tilgang til originalmaterialet. At folk betaler for å opprettholde dette systemet, selv med nevnte faktafeil og når de får den samme informasjonen gratis andre steder er helt villt og ikke verdt mangelen på en liten lenke. Fortsett heller å bruke DA med god samvittighet og bruk de sparte pengene på noe lurt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.