Meny Lukk

Det gamle Digitalarkivet er nå en saga blott….

Skjermdump fra www.digitalarkivet.no

Digitalarkivet/Arkivverket varslet 14. juni at de fra i dag legger ned det gamle Digitalarkivet. Dette av sikkerhetshensyn, da det skal finnes sikkerhetshull som ikke kan tettes på de gamle serverne.

Mange norske og utenlandske slektsforskere har tviholdt på den gamle løsningen, da den har hatt noen funksjoner som har manglet i det vi i dag har tilgjengelig. I tillegg har mange funnet søkemotoren i den gamle versjonen enklere enn det vi ser i den nåværende.

Jeg har sjøl blitt venner med det «nye» så for meg er ikke dette noe problem. I tillegg har jeg ikke gjort meg avhengig av lenker inn  materialet, jeg har laget kildehenvisninger som gjør meg istand til å finne igjen informasjonen uten lenker.

Det materialet jeg kanskje vil savne noe, er emigrantlistene, men med ett ekstra søke-trinn er dette ikke helt håpløst, og i tillegg har Arkivverket startet skanning av original-protokollene.

Til slutt: Dette forteller hvor viktig det er å lage kildehenvisninger som forteller hvor kilden er å finne/hvilken protokoll/sidetall etc så man ikke gjør seg avhengig av linker…. permanente eller ikke.

Les mer hos Arkivverket

 

2 kommentarer

  1. Tilbakeping:Det gamle Digitalarkivet er nå en saga blott…. - Slekt1

  2. Vigdis Hamnaker

    «Til slutt: Dette forteller hvor viktig det er å lage kildehenvisninger som forteller hvor kilden er å finne/hvilken protokoll/sidetall etc så man ikke gjør seg avhengig av linker…. permanente eller ikke.»

    Det er et veldig godt råd å følge! Selv pleier jeg også å ta kopier av kildematerialet ved å laste ned høyoppløste bilder og nettsider. Det gjør databasen en del større, men lagringsplass er billig og sikrer samtidig at opplysningene kan kontrolleres om 50+ år. I Firefox kan en også høyreklikke på en nettside og ta skjermbilde av hele siden (ikke bare synlig del av vinduet), veldig nyttig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.