Meny Lukk

Ancestry/MyHeritage/Familysearch-avtalen og de norske kildene…. (eller Sugeborg Alsdaise og Navnløs nylig Fødatter)

For å få fortgang i indekseringen av de norske kirkebøkene (og en del folketellingsmateriale) har Arkivverket inngått en avtale med de tre store aktørene innen dataregistrering/indeksering av kildemateriale.  Denne avtalen (AMF-avtalen) ble inngått i 2017, men det var minst 2 år før, i 2015 jeg hørte om dette da jeg var med på møter med Riksarkivet. Avtalen kan man lese mer om hos Arkivverket her

En av mine tanker rundt denne masse-transkriberingen var at den blir gjort av personer som ikke kan norsk, som ikke har kjennskap til norske navnetradisjoner, yrkesbetegnelser, geografi og annet. Vi så allrede da – lenge før denne storsatsningen begynte, at feil på grunn av språk- eller annen kunnskap vil oppstå. Forhåpentligvis vil det bli åpning for direkte korrigering (med kildehenvisninger).

Sugeborg Alsdaise-syndromet
Jeg har blogget tidligere (i 2009) om hvordan mangel på språk/navneforståelse kan virke.. –
Sugeborg Alsdasie-syndromet (Ingeborg Olsdatter) her:
og
Revede Mardrinse Njust (Brede Martinsen Hansen Njust

Men ikke bare hos Ancestry finner jeg Sugeborg-syndromet! På Familysearch finner jeg flere – bla. denne som er indeksert hos Familysearch (velger å ikke legge inn lenke da man må være logget inn for å se).

«Montana, County Marriages, 1865-1950.» Database with images. FamilySearch. https://FamilySearch.org : 20 January 2020. Various county courthouses, Montana.Ingeborg Arneson har blitt til Sugelborg


MyHeritage og Fe/Fødatter-syndromet:
Etter hvert som også en del av 1891-folketellingen har blitt registrert av MyHeritage – og da også lagt ut på MyHeritage sin nettside har en del rariteter oppstått. Dette har ikke direkte med transkriberingen å gjøre, men måten MyHeritage behandler dataene som er registrert. F.eks.har de en automatikk i databehandlingen, dersom bokstavene dt er registrert i slutten av et ord i navnefeltet… ja da gjør de det automagisk om til datter… noe som gjør f.eks…(begge utsnitt fra MyHeritage i dag 21 januar 2020)

Til…


Så har vi de som har oppgitt sitt pikenavn f.eks. Anna Sofie Hartig (født Seim)

Som ble til:

Det er enda et problem med denne automagiske databehandlingen, nemlig om et etternavn ender på dt… som for eksempel Fedt: (Dette er fra 1900-tellingen, og det er Arkivverket som har stått for transkriberingen, men det er MyHeritage som har kjørt sin egen databehandling.

Gjert Fedt har blitt til…

Jeg regner med at MyHeritage vil korrigere dette etter hvert. Men dette er et synlig bevis på at de ikke helt forstår/ser at det de gjør ikke helt er kompatibelt med det norske språket.

MyHeritage har bevist tidligere at de korrigerer slike feil, så jeg håper de korrigerer disse feilene også. Familysearch er en litt tyngre materie, men de har nå åpnet for at man kan korrigere i enkelte indexer. Jeg vil se på dette og skrive om dette senere.

Vi går spennende tider i møte!

Kilder:
MyHeritage
FamilySearch
Ancestry
Arkviverket

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.