Meny Lukk

Adressebøker – ikke bare for de store byene!

Adressebøkene for Oslo/Aker – slik de står hos Oslo Byarkiv. Foto: L. Christiansen

Heidi Slektsforsker spurte på en av Facebook-gruppene i dag hvor hun kunne finne adressebøker. Adressebøkene er en uvurderlig kilde, særlig for oss som leter i de store byene hvor det finnes flere kirker, og hvor det kanskje finnes folketellinger som ikke er indeksert/søkbare.

Digitalarkivet
Uten at Heidi Slektsforsker ga noen indikator på hvor i landet, fortalte jeg henne om Digitalarkivets «vis kilde» – som ved fritekstsøk på «adressebok» gir alle de skannede (men ikke ocr-skannede) adressebøkene som finnes for Oslo og Aker. Disse adressebøkene er skannet hos Riksarkivet (noen er skannet fra mikrofilm, andre fra original papirbok). Jeg vet at adressebøkene for Oslo/Kristiania tegner situasjonen i byen senhøstes året før trykkeår. Mange av disse adressebøkene er også ocr-skannet hos Nasjonalbiblioteket (se nedenfor).

I tillegg, om vi ikke indikerer noe geografisk område, finner vi i «Finn Kilde» en adressebok for Vardal og en for Gjøvik (i Oppland) i tillegg til Kristiania/Oslo/Aker.  .. Foreløpig er det kun Vardal og Gjøvik utenom Oslo/Aker på Digitalarkivet.

Slekt og Data Vestfold – og Slekt og Datas «Genress»
En av gruppe-deltakerne i tråden til Heidi på Facebook viste også til at vi har en veldig aktiv gjeng i Slekt og Data Vestfold, som har skannet flere adressebøker og telefonregistere for fylket. Disse finner vi på Slekt og Data Vestfold sin nettside under Kilder i Vestfold (adressebøker og telefonregistre).  Disse er kun tilgjengelig for medlemmer av S&D.

Dersom du er medlem i Slekt og Data vil du ha full glede av «Genress» – Slekt og Data sin lenkesamling «Genealogiske ressurser«. Kun lenker til kirkebøker og folketellinger er tilgjengelig for alle inne i selve lenkesamlingen. Men, på søkesiden her kan du skrive inn «Adressebok», og du får da opp blant annet link til Nasjonalbibliotekets ocr-skannede adressebøker.

Hos Nasjonalbiblioteket har de skannet adressebøker for hele landet. Disse kan du finne på 2 måter. Om du bruker Slekt og Data sin «Genress» kan du gå slik: http://www.disnorge.no/genress 

Skjermdump slektogdata.no (klikk for større bilde)

du får da opp en liste over noen adressebøker, hvor den øverste er link til nb.no sine ocr-skannede adressebøker:

Skjermdump slektogdata.no (klikk for større bilde)

Og… du får denne fantastiske siden – legg merke til den nederste linken i 3. kolonne!

Skjermdump nb.no (klikk for større bilde)

Nasjonalbiblioteket – nb.no
På Nasjonalbibliotekets nettsted finner du disse adressebøkene ved å gå slik:

 1. nb.no
 2. meny oppe til venstre («hamburgeren»)
 3. menypunkt: om samlingen
 4. menypunkt: tidskrift
 5. menypunkt: (under overskrift midt på siden) adressebøker

Linken til disse adressebøkene blir da: https://www.nb.no/samlingen/tidsskrift/adresseboker/

Jeg prøvde med et søk inne på nb.no i «alle adressebøker» – søkte på Normann, Torbjørn» og fikk opp oldefaren min i Adressebok for Trondheim i 1933:

Skjermdump nb.no (klikk for større bilde)

Om vi tilfeldig velger et av fylkene i oversikten til Nasjonalbiblioteket, for eksempel Hedmark, vil vi se at her får vi Adressebok med Skatteligning, – og den tilfeldige boken jeg valgte, hadde følgende innholdsfortegnelse:

Hedmark Fylkes Adressebok med Skattelikninger 1949/50 vol. 8 (skjermdump nb.no) – klikk for større bilde

 

4 kommentarer

 1. Liv Birgit Christensen

  Det er bra at en av ekspertene innen norsk slektsforskning deler sin kunnskap med alle slektsforskere. Dette er en meget god oversikt over hvor en finner adressebøker for Norge. Adressebøker er en god kilde, med masse opplysninger.

 2. Glenn S

  Hei – takker for tips om en kilde jeg ikke ante noe om faktisk! Pusler veeeeeldig begrenset med dette, men fikk litt ny energi her! Mange takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.