Meny Lukk

Familiebibler og nekrologer (Family bibles and obituaries) gullgruver!

(redigert og repostet – første gang lagt ut 22. september 2012)

Et av de store utfordringene for en slektsforsker kan være å finne igjen kvinnelige slektninger. Disse gifter seg og bytter navn. Kanskje til og med opp til et par-tre ganger i livet. Dette gjelder jo også når det gjelder slekt i Amerika.

Karine Christofersdatter Myhrer ble født på Myhrer i Sørum i 1846, giftet seg med Lars Larsen fra Udnes i Nes i april 1869. Bare en måned senere emigrerte de til Amerika.

Vi har vært så heldige å få kontakt med  firmenning Colleen i USA som er etterkommer etter Karine og Lars. Colleen googlet sine oldeforeldre, og fant min hjemmeside der jeg har lagt ut slektsforbindelsene. Colleen har vært i Norge flere ganger, og vi har hatt benyttet 2 av disse besøkene til å lage slektsstevner. Men det er en annen historie.

Familiebibelen
Fra Colleen fikk jeg for flere års siden kopier av to sider av en familiebibel hvor Lars Larsen og Karine Christofersdatter (Myhrer) og deres barn er skrevet sirlig inn. Den ene siden med Fødsler, den andre siden med Dødsfald. Som man ser, så hadde bibelen norsk tekst! Fødslene hadde jeg allerede fra andre kilder i USA, men dødsfallsdatoene er ikke alltid like lett å finne. Dette er jo mange år siden, og det er nok enklere i dag enn i 2012 da jeg skrev dette innlegget første gang.

Familiebibel – eier: Colleen’s familie i USA (klikk på bildet for større utgave)

 

Famliebibel – eier: Colleen’s familie i USA

Den viktigste informasjonen på denne siden over dødsfallene, foruten datoer, er at alle døtrene er skrevet med sine gifte navn. Dette gjorde at jeg kunne bruke Social Security Death indexen og andre kilder til å finne ut hvor de døde. Og i tillegg, finne ut mer om dem og familiene.

Fra Dødsfaldsiden:
Karine Larsen døde den 13 Oktober 1899. Begraven den 17de Oktober 1899. Karl Larson døde den 26. Februar 1875. (Parents) Dette har nok Lars selv skrevet inn, siden det står på norsk!
Lars Larsen died May 13th 1926 (Taylor Co. was burried in the Lessor Cemetery May 17th 1926
Charlie Larsen died Jan 7th 1947 buried Sat. Jan 11th in West Duluth Cemetery
Lorenz Larsen died Oct 5th 1951
Christine Gordon died Jan 1952
Albert died June 1953
Hilda Muchert died Jan9th 1960
Martha Hecker died April 13th 1962
Inga Dugan June 30 1970
Emma Johnson died
Martin Larsen died
Oscar Larsen died
(de tre siste dødsfallene har jeg senere funnet)

Dette var utrolig nyttig informasjon. Særlig da jeg så fikk tak i en obituary etter sønnen Charles som døde i 1947. I denne obituarien var det nemlig listet hvem av søsknene som levde etter hans død. Og en nyttig oppdagelse, i obituarien er søstrene ført inn kun som sine menns koner!

Obituaries
kan være veldig lange og utfyllende, eller veldig korte og nær intetsigende. Noen inneholder ren løgn, noen kan ha vridd litt på enkelte opplysninger enten  med viten og vilje, eller fordi de ikke visste bedre. Familiefeider kan gjøre at den som skriver obituarien ikke tar med enkelte familiemedlemmer. Det kan lønne seg å lete se etter obituaries for andre familiemedlemmer (for eksempel ektefelle) også, og sammenligne opplysninger.
Wikipedia skriver om obituaries her

Fra Charles Larsen’s Obituary, Duluth News Tribune:

I obituarien er listet alle de nærmeste pårørende til Charles. Særlig interessant er det i dette tilfellet at søstrene ikke er nevnt som «seg selv» – men som sine menns koner!
Christine Gordon var gift med en (John) Gordon, (han døde i 1926)
Hilda Muchert (Muther) var gift med George Muther (han døde i 1922)
Martha Hecker er i obituarien mrs. Elmer Hecker
Inga Dugan er i obituarien mrs. Edward Dugan
Emma Johnson var enke etter en Johnson (som vi ennå ikke har greid å finne ut av) – Emma døde i 1972, 101 år gammel!

Det er også notert hvor brødrene bodde, og det er fullt mulig å finne dem i 1940-census på bakgrunn av denne obituarien, og med siden fra Familiebibelen med fødselsdatoer.

Obituary for Christine Gordon Janesville Daily Gazette 19 januar 1952

Christine Gordon døde i 1952, her er obituary for henne. Vi har kontakt med hennes Harmann-barnebarn. Her kan vi også se søsken og hvor disse bor, søstres gifte navn i tillegg til hennes døtre og deres gifte navn.

Gullgruve!!

kilder: Familiebibel hos Colleen, Newspaper.com, Genealogybank.com, lokale bibliotek i Wisconsin.

2 kommentarer

  1. Liv Ofsdal

    Artig gjensyn!! Tenk å få tak i en familiebibel spekka av slektsopplysninger!! Det hadde vært en drøm 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.