Meny Lukk

Være med uten å være der…

Norske webinarer, nettkurs og direkte-strømmede foredrag.

Skjermdump fra NB sin arrangementsinvitasjon på Facebook

I dag har jeg vært deltaker på et foredrag på Nasjonalbiblioteket. Seniorrådgiver hos Lokalhistorisk institutt og ansvarlig for Lokalhistoriewiki.no Chris Nyborg holdt et foredrag om «Omflakkande liv og skjulte skjebnar». Dette deltok jeg på fra hulen min… utrolig flott tiltak at slike foredrag blir strømmet. Dette gjør at man kan være med uten å være der! Interessant tema også, og han viste hvordan man kan gjøre enkeltskjebner levende i en historie på Lokalhistoriewiki.no.

Dette foredraget var det første i en serie, Nasjonalbiblioteket kaller det Slektsforskerverksted. Det skal bli spennende å se fortsettelsen. Teknikken var kjempebra, både bilde og lyd fungerte knirkefritt.

Dessverre er det foreløpig ikke så mange slike online-kurs/webinarer for norske slektsforskere. Men, noe finnes, og jeg regner med at flere organisasjoner og foreninger kommer etter.

De eneste andre norske webinarene jeg har sett/hørt om, er de fra Slekt og Data. De hadde for noen få dager siden et webinar om innføring i bruk av DNA i slektsforskning. Dette temaet er selvsagt utrolig aktuelt. Interesserte fra hele landet kunne se og høre Heidi Sitara Fjeldvig foredra. Man kunne altså delta uten å måtte gå ut av huset. Dette webinaret var også gratis, og man trengte ikke å være medlem i Slekt og Data for å delta. De som meldte seg på vil (forhåpentligvis) få informasjon om opptak av webinaret tilsendt. Jeg har ikke fått dette ennå, og fredag var en dårlig dag for meg å se på foredrag, så jeg håper…..

Slekt og Data har også hatt et nett-kurs/webinar om hvordan man søker i folketellinger og kirkebøker ved Lars Jørgen Ormstad. Opptak av dette webinaret kan du se her. Fordelen med slike opptak er at man kan se foredraget når det passer, ulempen ved å se det i opptak er selvsagt at man ikke kan stille spørsmål.

Utenlandske webinarer om slektsforskning i Norge/Skandinavia og andre aktuelle/interessante temaer

Webinarer/online-kurs har vært vanlig i USA i lang tid. Det er særlig 2 store aktører som lager webinarer om en mengde temaer, også om slektsforskning i Norge/Skandinavia, men også hvordan drive slektsforskning i for eksempel USA. DNA er også et veldig aktuelt tema. Her må man selvsagt forstå engelsk.

Legacy Family Tree Webinars – over 1000 webinarer!

Familytreewebinars.com har 4 webinarer på engelsk som omhandler Norske/Skandinaviske kilder og forhold. Disse foredragene er selvsagt myntet på amerikanere og andre, med aner fra vår side av Atlanteren. Men de har en mengde andre interessante webinarer om temaer som kan interessere oss, disse er stort sett på engelsk. Ved å følge dem på Facebook, får man informasjon om nye webinarer

Det er faktisk noen foredrag der på norsk også, disse kan være veldig aktuelle for flere, da de er om nettstedet MyHeritage (be om Norwegian i «by language» i menyen). LegacyFamilyTreeWebinars eies nå av MyHeritage, etter at de kjøpte opp Legacy for et par år siden. Det er en abonnements-tjeneste, men de har stadig gratis også webinarer. Her kan man finne det som til en hver tid er gratis, be om alle i en spesiell kategori, en foredragsholder og så videre.

Skjermdump fra www.familytreewebinars.com

Familysearch.org og deres enorme kurs-samling

skjermdump fra www.familysearch.org – søk og du skal finne!

Familysearch.org har drevet med online-kursing i mange år. Her kan man finne webinarer om alt som har med slektsforskning å gjøre på alle mulige språk. Jeg søkte opp «Norway» og fant mange mange foredrag. En del av dem er flere år gamle, og helt sikkert utdatert. Her kan bare fantasien sette grenser for hvilket slektsforsknings-tema du ønsker å lære mer om!

Familysearch har også en annen side for å komme til sine webinarer og kurs. En del av kursene nevnt på denne siden, blir holdt i Family History Library i Salt Lake CIty, men webinarene blir selvsagt sendt online. Sjekk her om det er noe som kan være av interesse!

Vil du ha enda mer?

Det finnes også andre som lager webinarer der ute, for eksempel den helt nettbaserte slektsforskerorganisasjonen Virtual Genealogical Association, – https://virtualgenealogy.org/ her koster det litt å være medlem. De har faktisk en norsk «chapter» også. Du finner det kommende webinar-programmet på forsiden på nettstedet. Disse foredragene er ikke på norsk, men de tar opp helt relevante temaer også for norske slektsforskere selvom det ikke er om «norske forhold». Vi jobber jo ofte med slekt som emigrerte til Amerika!

På Cyndi’s List finner du enda flere
linker. Her finner du for eksempel informasjon om Ancestry Academy – (men linken hos Cyndi går bare til Ancestry sin forside) hvor du kan lære både om kildene de har, og hvordan du bruker Ancestry mer effektivt. Det er enormt med informasjon hos Cyndi, ta deg tid til å se hvilke webinarer som finnes.

Det er umulig for meg å nevne alle aktørene der ute, men Cyndi’s list har de fleste, om enn noen av lenkene ikke går direkte inn til webinarene.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Cookies er små tekstfiler som blir lagret i nettleseren din av nettsidene du besøker. De inneholder vanligvis en nettside og en identifikator. Cookies bidrar til å forbedre opplevelsen din når du surfer på nettsiden vår, for eksempel gjennom å huske hvilke varer du legger i handlekurven.